tirsdag 14. januar 2014

Notater, deler av den økonomiske situasjonen under mellomkrigstiden

I dette tilfellet er det snakk om perioden fra 1920 til omtrent 1924. I løpet av denne tidsperioden var det et mål å få verden tilbake i normal tilstand. Det var snakk om å balansere den økonomiske situasjonen i tillegg til handelen.

En kan si at den europeiske maktbalansen var borte. Folkeforbundet ble opprettet. Årsaken til at denne generalforsamlingen ble opprettet var fordi det ble stilt spørsmål til om første verdenskrig kunne vært unngått dersom de hadde hatt et forum der stormaktene kunne snakket sammen og kommunisert med hverandre om aktuelle problemstillinger. Det ironiske med Folkeforbundet var det at omtrent ingen av stormaktene sluttet seg til Folkeforbundet. Årsaken til dette var trolig at de allerede hadde såp stor makt, hvorfor skulle de da involvere seg i en forsamling som trolig kunne resultere i at de fikk pulverisert makt? Hverken Russland, Tyskland eller USA sluttet seg til forsamlingen. En kan si at datidens Folkeforbund er dagens FN. Likevel kan en se at forsamlingene har hatt svært ulike oppslutninger og resultater. Trolig vil grunnen til dette være at FN har i dag muligheten til å gå inn i land med militære midler, dette kunne ikke Folkeforbundet. Folkeforbundet kunne bare kritisere verbalt, men de hadde ingen rett til å gå inn i andre land med militære styrker. AV den grunn var det ingen som tok Folkeforbundet seriøst, i den grad det faktisk var nødvendig, nettopp fordi de ikke klarte å se konsekvensene- det var jo ingen?

Selv om ikke alle landene sluttet seg til Folkeforbundet var de likevel enige om at det liberalistiske systemet som de hadde hatt i 1914 var noe som var verdt å gjenskape. Her var det nødvendig å gjenreise en tilnærmet frihandel, fri arbeidsinnvandring, frie kapitalbevegelser, minimal statlig kontroll og inngrep i handel og økonomi. Kanskje det aller viktigeste var å gjenreise faste valutaer under et gullbasert pengesystem.
Etter første verdenskrig var det mangel på både mat, utstyr og råvarer i Europa. Det var nødvendig med utenlandsk hjelp, men hjelpen fra USA var altfor liten til å utgjøre en forskjell og vende om situasjonen.

Situasjonen ble ikke akkurat bedre da det oppstod en etterkrigsboom i Sentral- og Øst-Europa. Årsakene til denne etterkrigsboomen var en verdensomfattende kamp om råvarer. Det var svært mange land i Europa som ikke hadde mulighet til å være med i denne kampen. Dette resulterte i at det ble innført handelskontroll, budsjettunderskudd og trykking av sedler i stor skala. Det er ingen tvil om at dette førte til inflasjon.

Inflasjonen skulle vise seg å gjøre store skader på livet til svært mange mennesker. Inflasjonen førte til at alle ble «blakke». Når pengene ikke hadde noen verdi, i dette tilfellet mistet pengene over 50 % av sin egentlige verdi. Dette betydde ingenting annet enn at de var nødt til å bruke dobbelt så mye med penger enn hva de egentlig hadde trengt å gjøre. I tillegg til at de ikke fikk kjøpt det de trengte, fortsatt valutaen å synke i verdi. Tilslutt var den verdt tilnærmet lik null. Mengden med penger de var nødt til å spare for å få råd til nødvendige varer som brød, korn og annen mat var enormt store. De sparte penger i lang tid, men i løpet av den tiden ble de pengene de hadde spart verdt tilnærmet lik null. Man kan si at den direkte grunnen til at hyperinflasjonen oppstod var at tyskerne ga stor støtte til industrien samtidig som de drev en overveldende seddeltrykking. Ved å gjøre dette sank verdien på marken fortere og fortere.

Resultatet av denne inflasjonen ble at franskmennene ikke fikk de penge de mente de skulle ha, og mange tyskere fikk dermed oppleve nød og lidelse. Det er mange som mener at nazismen vokste frem som følge av inflasjonen.

Tyskerne hadde ikke evne til å betale tilbake de pengene de skyldte franskmennene. Av den grunn la britene frem et forslag til franskmennene som de godtok i 1923. Forslaget gikk ut på at man skulle gi Tyskland et lån på 800 millioner mark, der over halvparten skulle være fra USA. På samme tidspunkt skiftet Tyskland valuta til riksmark for å stabilisere prisene.

I 1920 var det mange land som festet verdien av valutaen sin til gull. I 1914 hadde de brukt noe som ble kalt for pariverdi. Det var nettopp dette Norge og Storbritannia, og en del andre land, ville tilbake til. Likevel var det slik at paripolitikken førte med seg noen negative sider. For det første var det slik at eksportnæringen led. Dette var fordi staten holdt en svært høy rente. Årsaken til dette var fordi folk på denne tiden var svært opptatte av å kjøpe aksjer. Aksjer med høy rente var svært attraktive å kjøpe. Når interessen av å kjøpe dem, vokste også prisen. Dette førte til at den norske kronen sakte, men sikkert steg. I 1928 hadde den norske økonomien nådd pari verdi. Dersom man vinkler det på en annen måte førte den økte valutaen til at det ble dyrere å investere i norske næringsliv, eksporten ble dyrere og lån ble dyrere.

I 1925 skjedde det noe som skulle være et viktig sted for Tyskland bort fra det de hadde oppfattet som diktat fra Versailles, Locarnotraktaten. Denne traktaten fastsatte den fransk-tyske og den belgisk-tyske grensen. Både Storbritannia og Italia garanterte for disse grensene. I 1926 ble Tyskland medlem i Folkeforbundet, dermed fikk de fastsatt plass i sikkerhetsrådet der. Dersom man ser det på det på denne måten kan man si at 1920-tallet var en tid for framtidsro og håp. På en annen side var Locarnotraktaten veldig uklar på enkelte punkter, noe som førte til motsigelser og uenigheter. Blant annet ble det en indre splid i Tyskland. Det ble opprettet grenser i øst-delen av Tyskland. Grensene ble godtatt av både tyskere og andre land. Det viktigste her er at folk trodde at alle de økonomiske og politiske problemene var løst, noe de egentlig ikke var. Det var fortsatt en rekke stridsspørsmål om hvilke stilling nasjonale minoriteter skulle ha.